Geen categorie

penselen voor Brushlettering (penseelschrift)

Er zijn verschillende penselen die te gebruiken zijn bij Brushlettering of penseelschrift. Wij zetten er hier een aantal voor je op een rijtje.

De ZIG Cocoiro letteringpen extra fine tip is een heerlijk spits penseeltje die wel erg stug is, maar waarmee heel goed kleine letters mee gemaakt kunnen worden. Zonder druk maakt dit penseelstiftje een hele mooie dunne lijn. Met druk is de lijn iets dikker. De fabrikant geeft aan dat de stiftjes vullingen zijn en je kunt er ook een houder bij kopen, maar dat is niet echt nodig. Als je het prettig vindt om een houder om de pen te hebben is deze onderling uitwisselbaar. Bij de stiftjes wordt een dop geleverd. Ze zijn verkrijgbaar in zwart, rose, groen, blauw/zwart en sepia.

De ZIG Cocoiro letteringpen Fine tip ziet er hetzelfde uit als de Cocoiro extra fine tip, alleen is het penseelpuntje wat langer en een stuk flexibeler. Hierdoor kun je met druk dikkere lijnen maken, waardoor het contrast van dik en dun groter is. De inkt uit deze stift, die overigens alleen in zwart verkrijgbaar is, is diep zwart. Maar, dat geld overigens ook voor de Cocoiro extra fine, als de stift leeg is, is hij niet meer na te vullen.

 

De ZIG Art & Graphic Twin is uitgevoerd met twee stiften. Aan de ene kant een gewone, van ongeveer 2 millimeter breed en aan de andere kant een penseelpunt. Met deze penseelpunt kun je heel goed schrijven. Hij is wat stug, maar kan veel druk hebben. Wel jammer is, dat de penseelpunt na enige tijd gebruikt te worden voor penseelschrift, hij krom gaat staan. De mogelijkheden van deze stiften zijn echter heel groot. Met het penseel kun je achtergronden maken (behandelen we in een volgend blog) en je kunt de stiften gebruiken bij het stempelen. Met water kun je de inkt uit laten vloeien waardoor je eenvoudig aquarellen kunt maken. Verder zijn deze stiften verkrijgbaar in meer dan 60 kleuren. Kortom een aanrader!!

De H2O Brush of waterpenseel is een heel veelzijdig penseelstift. Te gebruiken voor aquarelleren, maar ook voor penseelschrift. Je kunt ze vullen met inkt, en dan gaan schrijven, maar je kunt ze ook vullen met water en dan door aquarelverf halen. Op deze manier is het eenvoudig te wisselen met kleuren. Jammer genoeg is de punt van de drie spitse penselen niet zo mooi spits. En na verloop van tijd wordt het penseel pluizig, waardoor hij niet meer te gebruiken is voor penseelschrift.

Als je voor kwaliteit wil gaan en de prijs is voor jou niet van belang, raden wij de Pentel Color Brush aan. Een heerlijk spits penseel die, ook na veelvuldig gebruik, een spitse punt heeft en blijft houden. Met druk kun je hele dikke streken maken, zonder druk fijne haarlijnen. De inkt in de cartridges die bij de stift geleverd worden valt wat tegen. Wij gebruiken de cartridges niet en dopen het penseel in alle soorten inkt en verf die maar voorhanden is. Op deze manier kent dit penseel green grenzen.

Voor het maken van witte letters op zwart papier is het witte penseelstift van ZIG verkrijgbaar. Deze penseelstift ziet er qua uiterlijk uit als de Pentel Color Brush, maar is van een ander merk, namelijk ZIG. Het penseelpuntje is wat minder van kwaliteit en de inkt is niet gelijk zichtbaar als je ermee schrijft. Hij komt langzaam op, wat een heel wonderlijk effect geeft.

Als je wat glans aan je werk wilt toevoegen, zijn er Metallic stiften. Ondanks dat het puntje wat stug is, zijn ze sterk en gaan ze lang mee. Je moet er even mee leren werken, want als je druk hebt uitgeoefend op de punt, blijft hij een beetje krom staan. Als je dan even met de pen draait, kun je weer een mooie dunne lijn maken. De kleuren zijn super dekkend, dus op donker (zwart) papier werken ze uit de kunst.

 

 

Geef een reactie