Geen categorie

Welke pennen gebruik ik bij handlettering?

Voor handlettering zijn heel veel spitse pennen verkrijgbaar. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen bij de keuze van je pen vertellen wij in dit blog alle eigenschappen van de pennen die het meest geschikt zijn voor handlettering. Als je op het plaatje van de desbetreffende pen klikt, kom je gelijk in de winkel van Calli art bij het juiste product.

Het schrift wat geschreven wordt met de spitse pen is afgeleid van het Copperplate. De basistechniek van dit schrift is; bij de lijnen omhoog druk je niet op de pen, bij de lijnen omlaag druk je wel.

Bij de spitse pennen gaan bij druk de puntjes een beetje uit elkaar, waardoor een dikkere lijn ontstaat. Je ziet dat op het plaatje hiernaast.

Dit vraagt natuurlijk veel van de pen, dus zoek je een pennetje die soepel is, maar toch sterk.

Laten we beginnen met de Steno Fine. Deze pen is van blauw metaal gemaakt en is zo flexibel dat hij wat onvoorspelbaar is. Deze raden wij daarom niet echt aan bij beginners. Beoefen je echter het handletteren al langer, dan kun je hier een hele fijne pen aan hebben.

Steno Fine

 

Van het merk Gillot worden heel veel pennen verkocht, maar deze, de 404 en degene die hierna beschreven wordt zijn degene die het best geschikt is voor handletteren.

Als eerste de Gillot 404; een heerlijk soepel pennetje, met een vrij scherpe, spitse punt. Zeker voor de beginnende handletteraar een aanrader.

Gillot 404

 

De tweede pen van Gillot die wij behandelen, is de Gillot 303. Deze pen is nog soepeler dan de Gillot 404, daarom raden wij deze niet aan voor de beginnende handletteraar. Een heerlijk pennetje, dat wel, maar erg kwetsbaar. De penpuntjes slijten erg snel, maar ze zijn niet duur in aanschaf, dus koop er een paar tegelijk.

Gillot 303

 

De Hunt 101 is de meest geliefde pen bij de handletteraars. Het is een sterke pen, niet zo kwetsbaar als de Gillot pennen,  flexibel en gaat heerlijk makkelijk over het papier. Echt een aanrader!

Hunt 101

 

 

Naast de Hunt 101 leggen we de Leonhardt Principal, want deze vrij nieuwe pen lijkt heel sterk op de Hunt 101. Ook qua gebruik, hij is echter vrij duur in aanschaf.

Leonhardt Principal

 

 

 

De Manga G is een pen die ook veel gebruikt wordt bij handletteren. Deze pen is echter vrij stug. Een grote, grove pen. Bij de neerwaartse halen moet je vrij hard drukken wil er een mooie dikke lijn uit de pen komen.

Manga G

 

 

Nu volgen er twee pennen die niet meer geproduceerd worden. Als je de hand kunt letten aan één van deze twee, doe dat dan, want het zijn heerlijke pennen.

Als eerste de Ballonpen. Hij heeft zijn naam gekregen vanwege de afbeelding van een ballon die in de pen gestanst is. Het is een flexibele pen, sterk en daardoor ook voor grotere letters heel goed geschikt. Ik gebruik hem zelfs om op steen te schrijven. Hij gaat zo makkelijk over de ondergrond heen! Een aanrader.

Ballonpen

En dan deze fantastische pen, de Schelvispen. Het is de pen waarmee onze overgrootmoeders en vaders op school mee geschreven hebben. Hij is niet goedkoop, maar zeker een aanrader. Deze pen is zeker ook geschikt voor grote letters. Het is een vrij grote pen, maar heel handzaam in gebruik.

 

Schelvispen

De laatste pen die we in dit blog behandelen is de elleboogpen. Deze pen heeft een hoek, zodat de pen in de juiste hoek van 30 graden op het papier staat. Echter deze pen is zodanig stug, dat hij veel druk nodig heeft willen de penpunten uit elkaar gaan.

 

elleboogpen

Als laatste vertellen wij je nog over de houder die je bij handletteren gebruikt. De Left Oblique. Deze penhouder heeft een hoek in de houder waarin de pen gestoken wordt. Zo komt de pen schuin in de houder te staan. Hierdoor schrijf je prettiger het handletter schrift. Een prima houder, voor een vriendelijke prijs.

Speedball Left Oblique penhouder

 

 

1 thought on “Welke pennen gebruik ik bij handlettering?

Geef een reactie